Kjell Viig

Tirsdag 6. juni:

Pompeii og vesuv


Jeg satte av en dag til å besøke Pompeii og Vesuv og fant ut at det var mest effektivt å bestille en guidet tur. 
På nettet fant jeg et selskap som heter «Get your guide» som arrangerer utflukter med utreise fra bl. a Napoli. På oppsamlingsstedet ved jernbanestasjonen ble vi plukket opp av en buss og kjørt direkte til inngangen til Pompeii. Der slapp vår mangfoldige flokk nysgjerrige turister forbi køen og fulgte lydig etter en guide med en godt synlig paraply og mikrofon. Den formidlet hennes tips og beskrivelser rett inn i, for mitt vedkommende venstre øre. 

Pompeii er det sikkert mange av dere som har besøkt og vet mye om. Det var fascinerende og lærerikt å vandre rundt i en by som blomstret frem til år 79 hvor de «ble tatt på senga» og bevart for ettertiden under lava gass og aske. 

Det var svært folksomt med turister, men det var sikkert også travelt i historisk tid. Den gang nok heller for å gå i butikker, «fast food»-restauranter, samt å besøke kvinner som viste menn en viss form for oppmerksomhet mot betaling. 

Etter disse opplevelsene ble det tid til lunsj og en liten forfriskning. Deretter ble vi lempet ombord i bussen og fraktet opp i høyden. Så høyt at det bare var en snau halvtimes tur å gå til Vesuvs krater. For å være ærlig kan jeg ikke skryte av å ha vært på toppen som ruver 1281 meter over havet. Vi enkle turister måtte nøye oss med et noe lavere nivå, men høyt nok til at fikk skue ned i det dype, imponerende krateret. Jeg rakk til og med å  smake på en Vesuv-vin før vi hastet ned til bussen igjen.
Spennende å vite at fjellet er en aktiv vulkan som kan få et nytt utbrudd når som helst. I så fall ville jeg kunne bli en attraksjon for fremtidens arkeologer, og jeg bestemte meg for at jeg skulle smile om det smalt. Dog er jeg glad for at jeg fikk anledning til å ta med meg denne erfaringen på reisen videre og til og med nedfelle den i en liten reiseblogg. Her er noen inntrykk fra den sovende kjempen: 

De som ønsker å lese mer om Vesuv kan la seg informere av våre wikipediske venner
Det var to flotte og spennende opplevelser på en dag. Vel verd turen og statusen som flokkturist. Etter tilbakekomst til Napoli viet jeg kvelden til nok en tur inn i Centro Storico og fant denne gangen en god biff (det har ellers lett for å bli mye pasta) med en ledsagende vin noe mer konsentrert enn gårsdagens. 
Roma neste!