Kjell Viig

Onsdag 7. og torsdag 8. juni:

Med Nini og pål
roma rundt på sykkel

Fra toppen av Spansketrappen

Farvel Napoli og avsted til Roma Termini hvor jeg byttet tog til stasjonen Ostiense. Der installerte jeg meg på Hotel Piramide og fant deretter fram til residensen som Nini og Pål hadde fått disponere. Pål er en av mine kolleger fra Consortium Vocale. 

20230608_120617
Mine lagkamerater i "Giro di Roma"

Vi leide sykler og «gjorde» Roma på 6 hjul (stort sett to hver). Da jeg kom i gang ble jeg overbevist om at min sykkel var elektrisk. Den gikk nesten av seg selv! Dog etter nøye inspeksjon var det umulig å fastslå at dens fremdrift var forårsaket av noe annet enn muskelkraft. 

20230607_145959 – Kopi
En kjent, gammel ruin

Det fikk meg til å undre over hva slags farkost jeg er vant med fra hjemlige opp- og nedoverbakker. 

Vel, tilbake til Roma: Først hadde vi lunch ved en mathall, og så syklet vi rundt i sentrale strøk. Det var folksomt og lett kaotisk trafikk, men vi manøvrerte syklene elegant mellom biler, fotgjengere og andre hindre. 

20230607_154951
Vi tok en tur innom kirken San Pietro in Vincoli, "Peter i lenker", som har fått sitt navn etter lenkene, som Peter, ifølge legenden, ble befridd fra da han var i fangenskap i Jerusalem. Skulpturen er den berømte Michelangelos «Moses»

Et rolig  pusterom langs Tiberen ble en fin avslutning på dagens sykkeltur. Romas trafikk er ellers noe kaotisk, men ganske morsom for de som liker slalomsykling. 

8. juni

Dagens sykkeltur gikk først til Cimitero acattolico di Roma, tidligere alment kjent som Den protestantiske kirkegård. Den er kjent som siste hvilested for mange kjente ikke-katolikker som har gjestet eller bodd i byen, der i blant vår egen P.A. Munch. Vi rakk aldri å se hans grav av hensyn til nødvendige ærend som ikke lot seg utføre på denne hellige grunn. 

Edvard Munchs skildring av kirkegården
Cestiuspyramiden, som ligger ved siden av kirkegården, ble oppført til Gaius Cestius Epulonius (død 12 f.Kr.), medlem av Septemviri epulonum. I det 3. århundre ble pyramiden bygget inn i Aurelianusmuren.

Sykkelturen gikk videre ut av sentrale strøk til området Quartiere XXVI Appio Pignatelli. Her syklet vi på steinlagte veier av middelaldersk kvalitet som på ingen måte var konstruert for moderne tohjulere. Men vi kom oss til målet hvor vi tok inn på  Appia Antica Caffè. På vei inn mot byen igjen passerte vi Porta San Sebastiano.

Porta San Sebastiano er den største og en av de best bevarte byportene som går gjennom de Aurelianske murene i Roma.
Så skilte vi foreløpig lag her ved Circo Massimo

Jeg leverte fra meg leiesykkelen, sjekket ut av hotellet og tok tog ut til Albano Laziale hvor jeg møtte mine kolleger Mats og Lars fra Consortium Vocale. Etter noe venting tok fikk vi tak i en hyggelig drosjesjåfør  som kjørte oss til Casa Divin Maestro, Ariccia, ved sjøen Lago Albano. Et moderne katolsk konferansesenter med 120 gjesterom. 

foto: Casa Divin Maestro

Etter å ha installert oss reiste vi til den vakre, lille byen Nemi, også med utsikt til Lago Albano. Der tok vi inn på en hyggelig restaurant hvor vår musikalske leder Alexander Schweitzer med barn, og flere sangkolleger dukket opp.